Rolul mediatorului

castig-bursa-shutterstockRolul mediatorului este unul complex.

Mediatorul nu este avocatul niciuneia dintre parti. El este o persoana independenta, neutra si impartiala, angajata în procesul de solutionare a conflictului dintre parti.  Mediatorul lucreaza cu partile pentru ca acestia sa gaseasca solutii durabile la conflictul mediat.

Principalul rolul pe care il are un mediator este de a garanta respectarea principiilor, procedurilor si drepturilor fundamentale si legale ale partilor implicate in procesul de mediere.

Relatia dintre mediator si partile implicate in conflict, trebuie sa se bazeze pe respectarea principiului confidentialitatii, neutralitatii, impartialitatii, dar si pe egalitatea partilor, al acceptabilitatii si al participarii benevole.

Mediatorul nu are nici un interes personal în cazul pe care il mediaza, nu este un judecator, nu determina rezultatul litigiului.

Un mediator foloseste aptitudinile necesare pentru a permite partilor de a fi ascultate într-o maniera respectuoasa si le asista în a gasi  propria solutie.

In rolul sau de mediator, ca sa interactioneze cu partile, foloseste o serie de tehnici si tactici pentru a le ajuta sa genereze solutii si sa ajunga la o intelegere, pe care o materializeaza prin incheierea unui acord, in forma scrisa.

Designed by mediereinfo .