Desfasurarea medierii

mediere_comerciala_facilitare_negociere Procedura de mediere este declansata prin cererea uneia dintre parti sau prin cererea ambelor parti,  adresata mediatorului.

Cand procedura de mediere este initiata doar de catre una dintre parti, mediatorul are obligatia de a comunica celeilalte parti, la cererea expresa a partii solicitante si contra cost, invitatia in vederea participarii la sedinta de informare si acceptarea medierii, prin orice mijloace care asigura confirmarea primirii textului.

Daca prima invitatie ramane fara raspuns, mediatorul, la cererea expresa a partii solicitante, va mai face inca o data acelasi demers de transmitere a invitatiei, reprogramand sedinta .

Procedura de informare, incluzand si formalitatile pentru convocarea partilor, nu poate depasi 15 zile calendaristice.

Daca, dupa epuizarea demersurilor legale ale mediatorului, partea careia i-a fost adresata invitatia refuza in scris sau nu se prezinta de doua ori la rand la sedinta de informare, mediatorul eliberereaza partii solicitante un proces verbal din care sa reiasa toate demersurile realizate, cu copii ale confirmarilor de primire a invitatiilor trimise. Acest document are rolul de a demonstra in instanta buna credinta a celui care a facut eforturi in a solutiona conflictul prin mediere.

Atunci cand ambele parti sunt prezente la data stabilita pe invitatie, are loc sedinta de informare gratuita asupra avantajelor medierii si acceptarii acesteia.

In cadrul sedintei de informare, mediatorul va informa partile privind procedura de mediere, scopul, rolul, efectele acesteia si ale acordului de mediere, precum si regulile aplicabile. La sfarsitul sedintei de informare, mediatorul va elibera partilor un certificat de informare.

Dupa acceptul ambelor parti de a participa la mediere, si dupa semnarea contractului de mediere, se demareaza medierea propriu-zisa.

Sedinta de mediere se desfasoara, de regula in biroul de mediere, iar la mediere vor participa doar partile, eventual asistate de persoanele cu decizie in litigiu – insa doar dupa ce acestea semneaza un contract de confidentialitate asupra medierii la care asista.

In cursul medierii au loc discutii directe intre persoanele in disputa, discutii intre persoane si mediator si, daca este cazul, discutii separate intre mediator si fiecare persoana, cu scopul de a se ajunge la o solutie generata si acceptata de catre parti.

Daca partile ajung la un consens, medierea se finalizeaza printr-o intelegere scrisa numita acord de mediere.

Durata medierii va depinde de usurinta partilor de a ajunge la o intelegere. In cazul in care sunt necesare mai multe sedinte, se stabilesc noi intalniri la date stabilite impreuna cu partile.

Durata obisnuita a unei sedinte de mediere este de pana la 2 ore.

Designed by mediereinfo .