Prima Conferinta de presa organizata de Corpul Profesional al Mediatorilor din Judetul Vâlcea

 Presedintele, Corpului profesional al mediatorilor din judetul Vâlcea, Iuliana-Simona Preda impreuna cu vicepresedintii Ana-Cristina Margu si Gheorghe Radescu au sustinut joi, 18 iunie 2015, începând cu ora 1100, în sediul Bibliotecii Judetene “Antim Ivireanul” din mun. Râmnicu Vâlcea, prima conferintei de presa sub egida “MEDIATORII SUNT ACTORII SOCIALI CARE IMPLEMENTEAZA O ALTERNATIVA BENEFICA LA O SOCIETATE CONFLICTUALA”.

DSCF2506

Cu acesta ocazie, s-a discutat despre :

– reorganizarea teritoriala a Corpului profesional al mediatorilor autorizati din România în 42 de asociatii profesionale fara personalitate juridica, denumite Corpul Profesional al Mediatorilor din Judet, pe scurt C.P.M.J, care vor asigura implementarea strategiei Consiliului de mediere. Presedintii celor 42 de entitati judetene constituie comisia consultativa a Consiliului de mediere.  Pentru o mai buna comunicare cu sistemul judiciar exista cate un reprezentant ales de mediatori pe langa fiecare Curte de Apel

– extinderea competentei mediatorilor autorizati privind litigiile dintre consumatori si producatori( SAL/SOL), Consiliul de Mediere dorind, astfel, sa raspunda eficient la sistemul judiciar si la Directivele europene SAL si SOL, adica la modificarile legislative preconizate sa fie aplicate din 9 iulie 2015 ce se refera la rezolvarea litigiilor dintre consumatori si producatori.

S-a adus la cunostinta opiniei publice ca solutionarea alternativa a litigiilor (SAL) îi ajuta pe consumatori sa solutioneze litigiile cu comerciantii atunci cand se confrunta cu o problema legata de un produs sau un serviciu achizitionat, de exemplu în cazul în care un comerciant refuza sa repare un produs sau sa opereze o rambursare la care are dreptul consumatorul si ca entitatile de SAL sunt entitati extrajudiciare.

Unele dintre aceste entitati opereaza integral online si se numesc entitati de solutionare online a litigiilor (SOL). Aceasta modalitate poate ajuta la solutionarea litigiilor legate de achizitiile online, în cazul în care consumatorul si comerciantul se afla la distanta unul de celalalt.

– lansarea proiectelor sociale: ROMÂNIA MEDIAZA care se adreseaza persoanelor care în mod normal nu si-ar putea permite serviciile unui mediator si se doreste a fi realizat în parteneriat cu Institutiile de cult din Romania: Biserica Ortodoxa, Biserica Romano-Catolica, Biserica Greco-Catolica, precum si cu Comunitatea evreilor din Romania, Comunitatea Musulmana din Romania etc,  si O SOCIETATE A DIALOGULUI  care îsi propune cultivarea conceptului de mediere si de mediator ca important actor social în comunitatile vulnerabile si asigurarea de sprijin logistic pentru implementarea proiectului ”Savaliada”, ce reprezinta transformarea unei unitati militare dezafectate din localitatea Baba Ana (Prahova) într-un centrul socio-medical multifunctional care sa reuneasca toate tipurile de activitati ale Fundatiei: Centru de zi pentru copiii defavorizati, asezamant pentru varstinici, asezamant pentru femeile abuzate etc.

La conferinta de presa au participat reprezentantii Corpului profesional al mediatorilor din judetul Vâlcea si ai mass-media.

Iuliana-Simona Preda

Presedinte, Corpul Profesional al Mediatorilor din Judetul Valcea

 

 

Filed in: Mediere, slider Tags: , , , , , , , ,

You might like:

Efectele medierii in procesul penal Efectele medierii in procesul penal
Medierea, un drept al TAU! Medierea, un drept al TAU!
Consiliul de mediere a validat alegerile Consiliul de mediere a validat alegerile
Rezultat alegeri 18.05.2015 Rezultat alegeri 18.05.2015
Designed by mediereinfo .